Charlotte Dahlberg

Det är skarpt läge nu

Publicerad 2014-05-22 22:00:00 i Tankar,

Att inte rösta i allmänna val är ett hån mot demokratin.  Trots det var det bara 45,53% av de röstberättigade svenskarna som röstade i EU-valet 2009.  Jag hörde häromdagen att i Storbritannien var det fler som röstade i förra big brother finalen än vad det var som röstade i EU-valet. Beror nonchalansen på okunskap och på att vi i Västeuropa börjat se demokratin som en självklarhet? Då är det dags att inse att det är mycket tack vare EU som vi faktiskt inte haft krig på nästan 70 år.

 

Nu blir Europa allt mer främlingsfientligt och högerextrema partier får ta plats i EU.  Allt fler länder skickar rentav uttalade nazister till europaparlamentet. Förutom att det är vidrigt i sig finns det en annan aspekt i det hela. En av dem som gynnas mest av de högerextrema partierna är nämligen Putin. Det kan tyckas märkligt men han vill, liksom de högerextrema, se ett svagare Europa där varje land sköter sig själv. Utan ett enat EU blir det betydligt lättare för Ryssland att invadera länder som Ukraina och de forna Sovjetstaterna.

 

I Sverige är Sverigedemokraterna på frammarsch. Opinionsundersökningar hävdar att de är Sveriges tredje största parti. SD har inte velat uttala sig om vilka de kommer samarbeta med inom EU, men man måste förstå att de potentiella alternativen innehar partier som uttalat betydligt mer extrema åsikter än SD.

 

En sak är dock säkert, SD:s väljare inser vikten av att gå och rösta. Därför är det av yttersta vikt att du också gör det. Att inte rösta är en indirekt röst på SD eftersom deras procentuella andel av de totala rösterna då ökar. Jag struntar i om ni röstar på högern eller vänstern. Det som betyder något är att du lägger en röst mot främlingsfientlighet och rädsla. Det viktiga är inte vad du röstar för, det är vad du röstar mot.

 

 

Om

Min profilbild

Charlotte

Journaliststudent i Göteborg, bosatt i Borås. Blir glad av träning, skaldjur och en långfika på stan.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela